Csontos Máté az Év polgármestere Bács-kiskun megyében

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rangos kitüntető díjak átadásával minden év októberében elismeri azon személyek, közösségek munkásságát, akik kiemelkedően eredményes teljesítményükkel a megye érdekeit és javát szolgálják. Idén 42 díj átadásáról döntött a közgyűlés szeptember 28-i ülésén. Az ünnepség, melyen az 1956-os forradalomról is megemlékeztek, október 19-én, pénteken volt Baján, a Turisztikai Központban.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rausch Sándor alelnök, valamint a kitüntetettek és hozzátartozóik, a megye igazgatási, társadalmi, egyházi és gazdasági vezetői, a megye településeinek polgármesterei, a megyei közgyűlés tagjai és a külső bizottságok tagjai.

Az Év polgármestere Bács-kiskun megyében díj díjazottjai: Basky András, Csontos Máté László, Dusnoki Csaba.

Csontos Máté 1957. február 18.-án Kiskunfélegyházán látta meg a napvilágot, édesapja: Csontos Máté, a helyi termelőszövetkezet dolgozója, édesanyja: Szécsényi Terézia háztartásbeli elsőszülött gyermekeként. Évek múlásával még két öccse született, akikkel a mai napig szoros a kapcsolata.
Általános iskolai tanulmányait Móricgáton, a tanyasi iskolában végezte, majd Kiskunfélegyházán 1973-ban gépszerelő-géplakatos végzettséget szerezett. 1975-ben leérettségizett, majd a móricgáti Tsz. présüzemében gépbeállítóként dolgozott. 1979-ben megnősült, 2 leánygyermeke született, 1980-ban és 1984-ben. 1979-90: a Tsz présüzemének művezetője volt, 1990-től, jelenleg is a MOFER KFT. ügyvezető igazgatója.
1993-tól Móricgát község képviselője volt, 1994-től alpolgármester, 1998-tól, folyamatosan, jelenleg is, Móricgát község polgármestere. A munkája során kiemelkedő tevékenységei:
– Református templomtól Erdőszéplakig kövesút építése
– Faluház építése és környékének szebbé tétele
– Teleház és könyvtár létrehozása
– Falubuszok vétele, a szomszéd településre óvodások általános iskolások áthordásának megszervezése, beteghordás
– 4 települést összekötő kerékpárút készítésében részvétel
– Összekötő kövesutak és dűlőutak rendbetétele, folyamatos javítása
– Ravatalozó felújítása
– Munkahely teremtés céljából a Berkemann Bt. helyi letelepítése
– 500 személyes rendezvénysátor megvétele
– Jászszentlászló és Móricgát települést összekötő kövesút egy szakaszának újjáépítése
– Művelődési Ház teljes körű felújítása
– A településen belül új járda építése
– Hagyománnyá váló augusztus 20-i színvonalas, népszerű falunapi rendezvény megszervezése
– Arató ünnepség, szüreti felvonulás megszervezése.
Céljai, célkitűzései: Falujában élő lakosok, idős emberek életkörülményeinek jobbá, kényelmesebbé tétele, fiataloknak munkalehetőség teremtése, letelepedésük ösztönzése, valamint a kicsiny település összekötő kövesút teljes szakaszának felújítása.
A munkája során sikerült elismerést nyernie, segítőkészsége határtalan. Az emberek bizalommal fordulnak hozzá bármilyen problémával. Jó kapcsolatot ápol a környező települések vezetőivel.
Munkája mellett időnként hobbijaira is szentel időt: 30 db veterán motor gyűjteményének karbantartása kikapcsolódás számára.
Kedvelt időtöltései közé tartozik a történelmi könyvek olvasása, valamint a 3 gyönyörű unokájával való együttlét.

Szívből gratulálunk!

Forrás: BAON a Bács-Kiskun megyei hírportál, Baja város honlapja 
Fotó: Pozsgai Ákos (BAON galéria) , valamint www.bacskiskun.hu