Elérhető az egységes kérelem kitöltő felület

Megnyílt 2020. április 6-án az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete, az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg.

Negyvenhárom közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon (például alaptámogatás (SAPS), zöldítés) túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatása), valamint a vidékfejlesztési program intézkedései (például agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti jogcímek) esetében kell a felületet használni.

A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el. Fontos, hogy a szankciómentes kérelembeadásra 2020. április 6. és május 15. között van lehetőség. A 2020. május 15-ét követően benyújtott kérelmeket június 2-ig lehet szankciómentesen módosítani, az érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosítást pedig 2020. június 9-ig lehet elvégezni.

A koronavírus-járvány (COVID-19) miatt kialakult vészhelyzetre való tekintettel fontos minden termelőnek körültekintően eljárnia, és a kérelme beadását a 2020. május 15-ei határidő szem előtt tartásával kell ütemeznie. Az Agrárminisztérium nem tervezi a kérelmezési határidő meghosszabbítását.

A kérelembeadás folyamatának könnyebbé tétele érdekében a Magyar Államkincstár a honlapján külön felhívta a figyelmet arra, hogy aki nem rendelkezik ügyfél-azonosítóval vagy jelszóval, igényelje meg mielőbb, mert szükség van rá a beadáshoz.

Valamint akinek nincs az egységes kérelemre vagy valamennyi hatósági eljárásban való teljes körű képviseletre érvényes meghatalmazása, nyújtsa be az arra vonatkozó kérelmét is.

A kérelem beadásában közreműködő falugazdászok és szaktanácsadók megtették a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket, előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetés nélkül senki ne keresse fel a meghatalmazottját!

A közvetlen támogatások igénylését, valamint az agrárkár-enyhítési rendszert illetően csak technikai korrekciókat, pontosításokat végeztek, amelyek révén a termelők számára egyszerűbbé válik az igénylés menete: egyes egynyári nitrogénmegkötő növényfajoknál (zöldborsó, lóbab) változik (növekszik) az elvárt termesztési időszak. Illetve a karácsonyfa termesztés mint hasznosítási forma az Európai Bizottság erre vonatkozó állásfoglalása miatt kikerül a közvetlen támogatásra jogosult hasznosítások közül, és a jövőben nemzeti költségvetésből lesz támogatható.

A Magyar Államkincstár az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, ez nagymértékben növeli a hibátlan kérelmek benyújtási arányát.

(kormanyhivatal.hu)