VP6-7.2.1.4-17 „A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” pályázat

Kedvezményezett neve: Móricgát Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: VP6-7.2.1.4-17 kódszámú Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései

a projekt címe, azonosító száma: Tanyák napelemes villamosítás-fejlesztése Móricgáton

(Projekt azonosítója: 1846888096 )

A szerződött támogatás összege: 37 329 535 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 90 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása

A pályázati felhívás célja többek között azon tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, amelyek villamos energia rendszere elavult, illetve nem megfelelően, vagy nem került kiépítésre.

2017 tavaszán egy összefogás formálódott Móricgáton, mely révén több tanyatulajdonos az Önkormányzattal közösen egy szaktervező céget keresett meg a pályázathoz szükséges felmérések és napelemes tervek elkészítésével. A pályázatot 2017. június elején adtuk be 17 tanyaingatlanra.

A Magyar Államkincstár 2018-ban támogatásban részesítette a pályázatot, de sajnos 1 tanyaingatlan jogosulatlannak bizonyult, s más pénzügyi kavarodások is voltak az okiratban, ezért kifogással éltünk, ami miatt csak 2019 nyarán tudtuk elindítani a közbeszerzést, majd ősszel a beruházást.

A vállalkozó 2020. május végére határidőben elkészítette a csatlakozási tervdokumentációk alapján a napelemes háztartási kiserőművek telepítését.

A projekt eredményeképpen 17 helyszínen összesen 93,25 kW-nyi napelemes kiserőmű létesült Móricgáton.

A fejlesztés keretében javult a tanyákon élő népesség életminősége és erősödött a falunk népességmegtartó képessége.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.30.