Sajtóközlemény: Humán kapacitások fejlesztése Szankon és térségében

Szank Községi Önkormányzat és konzorciumi partnerei európai uniós forrásból 498,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek. Ebből az összegből a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló EFOP-3.9.2-16-2017-00010 kódszámú „Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” című projekt célja, hogy a településméretből adódó társadalmi hátrányokat mérsékelje és javítsa a térségben élő gyermekes családok minőségi humán közszolgáltatások hozzáférését.
A cél elérése érdekében konzorciumi partnerség jött létre Szank Községi Önkormányzata vezetésével. Konzorciumi tagok: Szank Községi Önkormányzat, Kiskunmajsa Város Önkormányzata, Csólyospálos Község Önkormányzata, Jászszentlászló Község Önkormányzata, Kömpöc Község Önkormányzata, Móricgát Község Önkormányzata, Bugac Nagyközség Önkormányzata, Bugacpusztaháza Községi Önkormányzat, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Grassroots Sport Oktatás-módszertani és Kutatásfejlesztési Nonprofit Kft.
Szankon, Kiskunmajsán, Bugacon és Jászszentlászlón megvalósul a gyermekes családokat érintő közszolgálatban dolgozó szakemberek tudásának felmérése, kompetenciafejlesztés, tudásmegosztó workshopok, előadások, családi napok és továbbképzések szervezése, ökotudatosság fejlesztése, továbbtanulás népszerűsítése, valamint komplex óvodai szolgáltatásfejlesztés, ami magába foglalja az egészségügyi fejlesztő programokat, családi napokat és kis értékű fejlesztőeszközök beszerzését. Mindezek mellett Bugac és Kiskunmajsa településeken nyelvvizsga felkészítés, Jászszentlászlón óvodás korú, de óvodába nem járó gyerekek helyzetének megismerése, az óvodába járást elősegítő intézkedések kidolgozása valósul meg. Kiskunmajsán, Bugacon és Jászszentlászlón ezen felül SNI képzések megtartására kerül sor óvodapedagógusoknak és védőnőknek. Bugacpusztaházán családi napok és ökotudatosság fejlesztésére fordítják a forrást, Móricgáton pedig előadások, tudásmegosztó workshopok, családi napok és a továbbtanulás népszerűsítése kerülnek megszervezésre. Jászszentlászlón, Móricgáton és Bugacon továbbá támogatják a hátrányos helyzetű gyerekek/tanulók részvételét a már működő iskolán kívüli tevékenységekben. Csólyospáloson és Kömpöcön felmérik a helyi közszolgáltatásban dolgozó szakemberek tudását és előadásokat, egészségfejlesztő programokat tartanak a támogatásból. Csólyospáloson családi napokra, Kömpöcön nyelvvizsga felkészítésre is sor kerül.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elindítja a „Bács-Kiskunban itthon vagy!” tanulmányi ösztöndíj programot a fent felsorol településeken élő hátrányos helyzetű diákok részére. A program célja, hogy segítse tanulmányaikat, növelje az identitástudatukat és megfelelő humán erőforrást biztosítson Bács-Kiskun megye számára. A Grassroots Sport Oktatás-módszertani és Kutatás-fejlesztési Nonprofit Kft. gondozásában zajlik az óvodai nevelés országos alapprogramja szerinti továbbképzés az intézményi mozgásprogramok keretében alkalmazható módszerekről, kapcsolódva a magatartás- és figyelemzavaros gyermekek fejlesztőpedagógiájához, az érzelem és a kognitív kompetencia elemek egyidejű fejlesztéséhez, amelyben konzorcium összes települése érintett.

Az eredeti dokumentum itt érhető el.